top of page

Naučila jsem se říkat ne

Aktualizováno: 3. 11. 2021

Můj příběh je zcela běžný. Byla jsem matkou, manželkou, babičkou, dcerou, snachou. Byla jsem přesvědčená, že musím každému vyhovět, ať se mi to hodí nebo ne.

Už léta jsem bojovala s únavovým syndromem a depresí. Cítila jsem se stále vyčerpanější, až jsem před třemi roky onemocněla rakovinou prsu. Nemoci předcházel pro mě přímo příšerný rok. Na jaře mi zemřela matka, v létě onemocněl syn klíšťovou encefalitidou a já jsem si na podzim našla bulku v prsu. V té době se také velmi zhoršil stav manželovy matky, zemřela, když jsem chodila na ozařování.

Během léčby jsem byla ve velmi špatném psychickém stavu. Bojovala jsem s léčbou i sama se sebou. Stále jsem se z něčeho obviňovala, až jsem z toho všeho začala trpět nespavostí, čímž se únava ještě prohloubila. Byla jsem zoufalá.

Po nějaké době jsem si řekla, že už takhle žít dál nemůžu a ani nechci. Začala jsem hledat pomoc psychologa nebo psychoterapeuta. Hledala jsem na internetu a vybírala jsem podle prokliků i recenzí. Objednala jsem se postupně ke dvěma psychologům, ale bohužel jejich zájem byl spíše komerční. Byla jsem velmi zklamaná.

A pak jsem se rozhodla, že ještě jednou zkusím najít někoho, kdo by mi dokázal pomoci. A našla jsem stránky PRO Gaudia. Měla jsem strach z další špatné zkušenosti a odhodlávala jsem se zavolat snad měsíc. Nakonec jsem se odhodlala a bylo to to nejlepší, co jsem pro sebe mohla udělat.

Už po prvním telefonátu jsem se cítila lépe, protože lidé v PRO Gaudia jsou velice vstřícní, a hlavně mají opravdu zájem pomáhat.

K paní psychoterapeutce chodím už přes rok a velice mi pomáhá. Díky ní jsem se naučila občas říkat ne (ještě ne vždy, ale pracuji na tom), začala jsem si víc věřit a získala jsem alespoň nějaké sebevědomí. Také mi pomohla naučit se čelit některým nepříjemným věcem, které jsem dříve odkládala a vyhýbala jsem se jim.

Cítím, že díky podpoře paní psychoterapeutky se můj život výrazně zlepšil a už neprožívám tolik své katastrofické scénáře a začínám je brát s nadhledem.




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page